perjantai 3. tammikuuta 2014

Pennuntuoksua ja hiljaista vikinää - Smell of Puppies and Little noices of Them

Pentueen ensimmäiset vuorokaudet


Hieman laahaa perässä meidän Blogi päivitykset. 
Pennut toivat mukavan lisän meidän taaperoarkeen, joten ei vain ole ehtinyt istahtaa alas ja kirjoitella kuulumisia heti tuoreeltaan, mutta yritetään nyt saada blogi ajantasalle. Elsa niin kovasti haluaisi: "Kauniita pennuja" jo silittää, mutta " Ei vielä silitä" lausahdus saa neidin tyytymään Liisi-Äidin silittämiseen. Silloin kun voi jo olla aika lähellä pentusia ;)  Ja niin kuin ajattelinkin Liisin mielestä Elsa on Ihana asia ja saisi Liisin puolesta jo pentusiakin hoitaa. Mutta kasvattaja-Täti omii pennut vielä hetken aikaa vain itselleen.


Ensimmäisen päivän aamu (1.1.2014)Muutaman tunnin uniemme jälkeen alkoi muu talo heräilemään, joten oli aika meidänkin heräillä. Liisillä vielä lämmittävää peittoa päällä, nukutuksen jälkeen niille on tarvetta. Ihan aamusta Liisi nautti vielä varmuuden vuoksi ravinnokseen vain nestemäistä juotavaa sitten ulkoilu ja kiireesti takaisin pentujen luokse. Pentuset suuntasivat reippaasti kohti saapunutta maitobaaria, kaikki paitsi yksi. Vihreäpantainen poika ei ollut kiinnostunut ruokailemaan, joten kaikki huolet eivät vielä ole ohitse...Alla olevassa kuvassakin on nähtävissä miten toiset ovat lopettelemassa ruokailua ja Herra Vihreä puolestaan lepäilee ihan toisaalla. Koska pennut syntyivät keisarinleikkauksella ei maidontuontanto välttämättä käynnisty yhtä hyvin kuten luonnollisen synnytyksen myötä, joten ainakin tämän ensimmäisen päivän ajan annan pennuille myös korviketta. Liisi on antibioottikuurilla ja lisäksi saa muutaman päivän ajan Primperania, varmistamaan maidontuloa ja iltaisin kipulääkettä. Kivuliaalta Liisi ei tunnu, makoilee mielellään pentujensa kanssa eikä varo liikkumistansa. Ulkosalla reagoi kyllä siihen, että vatsanalue tuntuu oudolta tai sitten sinne hetkellisesti sattuu, yrittää meinaan takajalalla rapsuttaa massua kävellessään. Ei se kyllä oikein onnistu ;)  On nuo maidontuottajat edessä...

Ensimmäisen päivän aikana kaikki saivat korviketta 3 kertaa ja vihreä poika vielä yhden ylimääräisen kerran. Myös hiukan lisäenergiaa Nutri Plus geelistä sekä emolle että pennuille. Lisäksi Liisi herkuttelee pennuilta ylijääneet lämmitetyt korvikejämät ja ruokaan lisään mm. rasvaista kermaa ;) 

Liisin kanssa pidetään huolta, että pentuset saavat pissattua ja kakattua. Pennut tarvitsevat vielä emon pesemistä, jotta suolisto toimii. Tosin eivät ihan joka kerta, koska kyllä sitä kakkaa tulee ihan ilman apujakin.. Viime pentueensa kanssa Liisi oli aluksi kakan syömisestä sitä mieltä, että jospa söisit sitä ihan itse. Ja nyt näyttää homma samalta, ihan heti alkuunsa ei viitsitä kakkoja pois siivota, vaan sen on minun hommani. Varmistan että kaikkien suolisto toimii pyyhkimällä pentuja ÄitiKoiran pesemisen tyyliin, välineenä lämpimään veteen kostutettu talouspaperi.            

 Pennuilla näyttäisi olevan jonnin verran omaa tahtoa.. 
Nuo kaksi ensimmäisenä ruokailun tajunnutta, kun kiipeävät jo äitinsä ylitse ja ikää vasta vajaa puoli vuorokautta!    
 

Tässä äidin viekussa on niin Hyvä olla.


Kukkulan Kuningas :D


Näin ensimmäisenä päivänä pennut ruokailevat vielä eri tahdissa ja siksikin maidontuotanto käynnistyy rauhakseltaan. 
On aivan eri imuteho, jos syömässä on 6 pentua tai 2 pentua niin kuin kuvassa. 
Osa lepäilee massunsa kanssa ja osa on taas jo nälkäisiä.  
Kaikki on pennuilla vielä niin Pinkkiä :)))


Ei haittaa Herra Ruskeaa, että jalat jo roikkuu rentoina ylitse äidin rintojen, kun olo on hyvä ja turvallinen, niin mikäs tässä on ollessa :D


Liisi ei poistu hetkeksikään pentujensa luota, ulos lähteminenkin tapahtuu vain jos käy Liisin kopasta nostamassa, pennut ovat nyt se juttu. Ja hyvä näin - niin pitääkin olla. Liisin tiineysajan ruokinta on onnistunut hyvin, koska narttu ei synnyttämisen jälkeen ole luuranko vaan luiden päällä on vielä lihastakin.   

Täällä sitä yhdessä rentoillaan ja opetellaan kääpiösnautserin elämää, ihan rauhassa pienin pienin äänin ja askelin.

Pienokaisista Herra Vihreä on saanut kasvattajan kantamaan huolta, tarkkailen pentua syöttämisten välissä, kuuntelen hengitystä ja silittelen toista. Aamusta pentu hengitti selvästi tiuhempaan tahtiin kuin muut, iltapäivän aikana kun muut alkoivat rentoilun sijasta jo nytkähtelemään (niin kuin kasvavat pentuset tekevät) niin Herra vihreä edelleen vaan lepäilee rentona. Tissiä ei suostu suuhunsa ottamaan ja syötettäessäkin tyytyy tilanteeseen eikä pistä yhtään vastaan niin kuin sisaruksensa ovat jo illan lähestyessä alkaneet tekemään. Kun lasken pennun sylistäni hiukan kauemmas emästä, se hetken aikaa rauhallisin liikkein yrittää lähteä emää etsimään, mutta sitten luovuttaa ja jää niille sijoilleen makaamaan. 
Joten on konsultoinnin aika. Eläinlääkärimme kanssa päädymme kokeilemaan antibioottikuuria. Ensimmäisenä ajatuksena on että juuri tämä oli se isompi kokoinen pentu, joka ns. aiheutti keisarinleikkauksen ollessaan tulossa ulos väärässä asennossa. Yhdellä pennullahan oli nesteet jo menneet likaiseksi ja silloin on myös enemmän kuin todennäköisestä että pentu on niellyt näitä nesteitänsä, koska istukka on ollut joko kokonaan tai osittain irronnut. 
Tai vaihtoehto, joka ei tietenkään ole niin mieluinen, on se että pennulla on enemmänkin vaivaa.... Mutta se selviää, jos pentu ei vastaa antibioottiin.
Joten seuraava askel on noutaa pentusen antibiootit ja aloittaa kuuri, ensimmäinen annos heti illalla ja sitten jännitetään miten ensimmäinen yö sujuu niin tältä pennulta kuin muiltakin.

Illalla ennen nukkumaanmenoa toinen punnitus
                      syntymäpaino g    paino illalla g     muutos   
vaaleansininen              140              145                  +5          
vihreä                    160              155                   -5    
   ruskea                   160              175                  +15     
punainen                  130              140                  +10     
   pinkki                    190              200                  +10     
   oranssi                   185              195                  +10      
Ensimmäinen kokonainen yö takana ja ikää 1 vrk (2.1.2014)

Yö sujui rauhaisasti niin emän kuin pentujenkin osalta,  joten minäkin sain nukkua edellisen yön univelkoja pois. Muutamat heräämiset ja varmistus että kaikki ok. Aamun valot paljastivat mihin sitä kasvattajahenkilöä oikein tarvitaan ;) Alustassa todisteita pentujen vatsan toiminnasta yön aikana ja tietenkin myös Emä vuotaa vielä eritteitä, kohdun siistiytyessä. Joten nyt kuvia pentusista aamun ensi hetkiltä, ei vielä siistityn alustan kera. Liisi tosin ehti jo käydä aamu-ulkoilun jälkeen takaosan pesulla, tokihan häntä ja jalatkin likaantuvat vuodosta. Leikkauksen jälkeen vuoto on kuitenkin niukempaa ja loppuu nopeammin kuin jos oltaisiin itse synnytelty ja kohtuun olisi mahdollisesti jäänyt istukoista riekaleita tai jopa kokonaisia istukoitakin. Ja Herra Vihreä on edelleen mukana porukassa vaikkakin tila ei vielä tunnu suuresti kohentuneen, mutta ei se antibioottiinkaan vastaaminen käy "sekunnissa". Joten heti aamuntunteina annos nro 2.  

Pennutkin ovat ilman muuta sotkeneet itsensä samalla kun alustansakin. 
Valkoinen on siitä Hyvä väri, että mikään tahra ei jää huomaamatta, joten ei kun putsaamaan :)


Silloin kun kakka pääsee kovettumaan peräaukon ympärille, estää se pennun kakkaamisyritykset. Aina ei emot aloita heti pentujen siistinä pitämistä ja toiset ei tee sitä ollenkaan, syystä tai toisesta. Joten pennun hyvinvoinnin kannalta saa kasvattajakin osallistua myös tähän osuuteen. Kuvassa näkyy myös hyvin kovettumassa oleva napanuora ja vähitellen tummumassa olevat anturat.


Tummat pötkylät siis napanuoria ei ulostetta. Edelleenkin ollaan epätahdissa, 
toiset syö kun toiset nukkuu. Pääasia, että ruoka maistuu ja suolisto toimii!!


Kun annetaan nartun rauhassa touhuta pentujensa kanssa ja palautua leikkauksesta ja pidetään samalla huoli, että kivut, 
jos niitä on, ovat mahdollisimman vähäisiä, alkavat äidinvaistot toimia.
Näin Liisikin alkaa paneutua todenteolla ÄitiKoiran tehtäviin :D

ÄitiKoiran levollinen ilme 
<3 Parhautta <3Herra Vihreä on edelleen omissa oloissaan, mutta voimia on jo kiivetä korkeammalle Liisin kaulalle kuin aikaisemmin.
 Lisäruokinnassakin poika pisti jo vastaan!!!
Muut pennut alkavat jo löytää yhteisen rytmin ja maitoakin alkaa selvästi tulemaan suuremmalla voimalla, sen kertoo innokas ja vahva imeminen ja juodessa jäykistyvät hännät. Maito täyttää pennut "hännänpäähän saakka" :)


Liisikään ei vieroksu Vihreää poikaa ja sekin on hyvä merkki. Usein emot eivät halua hoitaa pentua, jolla on asiat huonosti. 
Tämä alusta mikä pentujen alla on, on siitä hyvä että sitä voi pyyhkiä puhtaaksi ja käyttää näin pidemmän aikaa. Ei tarvitse heti ensimmäisten likojen jälkeen olla vaihtamassa uuteen. Tosin näiden ensimmäisten päivien aikana likaantuminen on sen verran suurta, etenkin jos emä ei ole kakkoja niiden tullessa poistanut, että yhden yön jäljiltä alusta menee kyllä vaihtoon.

Autetaan vähän Herra Vihreää siirtämällä pentu sisarustensa energian keskelle. 
Poika on jo itsekin liikkeissään voimakkaamman oloinen, ei enää niin rento kuin illalla.


Äidin Onnen Läähätystä.Aamun kasvutilanne

                           syntymäpaino g      1 vrk paino        muutos       
  vaaleansininen             140                  150                  +10          
 vihreä                    160                  145                   -15    
  ruskea                    160                  180                  +20     
punainen                  130                  145                  +15     
   pinkki                    190                  210                  +20     
   oranssi                   185                  205                  +20      Muilla pennuilla on painot nousseet niin hyvin, että saivat tänään vain yhden lisäruokintakerran. Nyt sitten seuraillaan riittääkö Liisin maito jo turvaamaan pentujen kasvun ja kehityksen. Vain Herra Vihreä nauttii tänään useammasta apuruokinnasta. Maidon lämmittämistä annoskoon ollessa 1-2ml.

Ensimmäinen pentu tuli jo ulos kopasta, joten lisäreuna paikoilleen. Tuosta Liisi ja maitobaari menevät vielä kevyesti yli ja pahvinen reunus joustaa tarvittaessa, mutta pentuset pysyvät kopan turvassa. Aiemmin ei kyllä vielä 1 vrk:n ikäisille ole pitänyt reunusta vielä laittaa ;)


Pieni APUA, mitä tuolle vasemmalla olevalle pennulle on käynyt? 
Ja sitten AI NIIN, on käynyt maistelemassa emää väärästä kohtaa ja tuhrinut nassunsa ja myös muutakin osaa itsestään.
Ja taas pestään pennua :D    

Liisin siisti leikkaushaava vuorokauden päästä leikkauksesta. Kiitos taitavalle eläinlääkärillemme :)  
Eikä pentusten liikkuminen haavan läheisyydessä eikä myöskään imeminen aiheuta emässä mitään reaktiota.


Koko haava


Pienemmät yhdessä rivissä. Vihreä poika oli syntyessään toinen suurista pojista, 
mutta nyt samoissa painoissa kuin pentueen kaksi pienempää.


Illan saapuessa Herra Vihreä on hetki hetkeltä energisempi :) Ja hoitotoimenpiteet ja kasvattajan silittelyt saavat pennussa aikaan selkeästi voimakkaampaa energiaa ja liikkumisenhalua. Myös hengitystahti on rauhoittunut ja sanoisinpa että nukkuminenkaan ei enää ole niin levollista vaan mukana on niitä nytkähdyksiä, jotka kertovat kasvusta!! Illan pimetessä, jos tammikuussa voi niin sanoa, on aika antibiootti annoksen nro 3.
Kaikki muut pentuset liikkuvat voimalla, löytävät itse nisille ja syövät ahnaasti.


Ja mitä sitten näenkään, kun seuraavan kerran menen pentulaatikkoa tutkiskelemaan!!!!!!!!!!!!!!

Herra Vihreä, joka ei aiemmin halunnut ÄitiKoiran maitotipoista tietääkään on muiden joukossa mukana SYÖMÄSSÄ, IHAN ITSE <3 
Helpotuksen huokaus ja liikutuksen kyynel... Tämän päivän aikana koko pentue sain yhden yhteisen lisäruokintakerran ja Vihreä poika 5 ruokintakertaa. Kun päivän aikana energiaa alkoi vähitellen ilmestymään niin harjoitutin imemisliikettä, jotta ensimmäisen vuorokauden ajan lähes liikkumattomana olleet leuat voimistuisivat. Nyt kun poika on itse alkanut syömään niin jätän myöhäisen illan lisäruokinnan väliin ja katsotaan miten yö menee. Illan punnituksessa vihreän paino on pysynyt aamusta muuttumattomana, toiset ovat nostaneet painoaan 10-20g.

Yhdessä muiden kanssa <3 <3
Liisin kohtu puhdistuu ja seuraavan ulkoilun yhteydessä on taas aika siistiytyä. Jalkakarvat ovat tällä kertaa jo pysyneet puhtaina.


Puolitoista vuorokautta takana

Vaaleansininen poika 165g


Vihreä poika 145g


Ruskea poika 200g


 Punainen tyttö 160g


Pinkki tyttö 220g


Oranssi tyttö 215gNäihin ihaniin tunnelmiin jäämme ennen pentujen toista yötä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti