maanantai 6. tammikuuta 2014

Tummuvia nenuja... Noeses are coming darker

Pennut valtaavat pentukopan
Pennut alkavat löytymään muitakin uniasentoja kuin mahallaan makaaminen, ensin ilmenee kyljellään makaamista ja vähitellen myös näitä rennompia asentoja, missä paljastuu söpöinen vauvamaha :) Toisiaan suuresti muistuttavat pentuset alkavat muuttua yksilöllisiksi persooniksi. Valkoisista kääpiöistä on vaikea nopeasti erottaa pennut toisistaan, koska mitään selkeitä eroavaisuuksia näin pienissä koirissa, koko erojen lisäksi, ei ole.

Tässä pentujen kasvua taulukon muodossa, pienet kasvavat omaa tahtia ja isommat omaansa. Kaikki ovat saavuttaneet 200g :)

                                 syntymäpaino g    3 vrk aamupaino     muutos        
   vaaleansininen            140                  210                   +70          
  vihreä                   160                  200                   +40    
      ruskea                   160                  255                   +95        
punainen                  130                  200                   +70     
    pinkki                    190                  275                   +85       
oranssi                   185                  280                   +95    

Herra Vihreä on myös jatkanut reipasta kasvuansa, eilisestä on tullut lisää +30g ja pelkästä Aidosta äidinmaidosta!

Myös Äitikoiran kuntoutuminen sujuu hyvin, haava-alue on siisti, kuumetta ei ole normaalia synnytyksen jälkeistä olotilaa enempää ja ruoka ja juoma maistuu ja Liisi on kaikinpuolin reipas ja energinen. Välillä äitikoiraa kaipaa jo touhuamista ja sitten taas haluaa palata pentujensa luo. Tänään kävimme ihan vähän pidemmällä metsäkävelyllä Laylan ja Lymmelin kanssa ja Liisi sai hetkiseksi rentoutua pentumaailmasta ja kerätä lisää maitoa pentujen ravinnoksi.


Yöt sujuvat rauhallisesti, tasaisin väliajoin pentue herää ruokailemaan ja silloin on tuhinaa ja liikettä hetken aikaa kuin muurahaiskeossa parhaimmillaan. Tänään lopetan kipulääkkeen antamisen Liisille, joten toivotaan että Rouva olisi jo päässyt suurimmista kiputuntemuksistaan. Antibiottii jatkuu vielä muutaman päivän ajan ja myös Primperania annan vielä hetken aikaa, koska jos kipuja vielä on niin on hyvä että maidontuloa varmistetaan vielä hetken aikaa.

       
Ensimmäiset yli 300g!

                    syntymäpaino      4 vrk paino             muutos
vaaleansininen            140                  250                   +110       
vihreä                   160                  230                    +60   
      ruskea                  160                  310                   +150        
punainen                130                  225                    +95     
    pinkki                   190                  305                    +115      
oranssi                   185                  310                   +125    

Mukavasti jatkuu pentujen painonnousu. On tämä semmoista stressin aikaa kasvattajalle. Ensin jännitetään että koska se juoksu tulee ja sitten että koska on ne parhaat päivät ja tuleeko niitä edes? Odottavan aika on niin niin pitkä. 

Seuraavana sitten jännitetään että yrittääkö se uros edes astua vai eikö kiinnosta ollenkaan, onnistuuko astuminen ettei olla ajoissa tai myöhässä tai jos jommassa kummassa koirassa onkin jotain vikaa joka estää astumisen tai uros ei yllä tai tai tai... Sitten jatkuu jännitys siitä tuliko narttu tiineeksi ja jatkuuko tiineys normaalina loppuun asti! Miten narttu voi lopputiineyden, sujuuko syöminen, ettei vaan narttu laihdu liikaa. 

JA sitten päästään jännittämään koska se synnytys alkaa olla käsillä, miten avautumisvaihe eteneen, entä poltot? Miten itse synnyttäminen sujuu, mitä sieltä syntyy: terveitä pentuja vai jotain muuta... Mahtuuko pennut syntymään, etteivät jää jumiin. Kääpiön synnytystiet on sen verran pienet pentuihin verrattuna ettei jumiin jäävää pentua ole yhtä helppo avustaa kuin esim dobermannin synnytyksessä. Ehtiikö pussi mennä rikki ennen kuin pentu on ulkona, eihän emä revi napanuoraa liian voimakkaasti ja edesauta napatyrän kehittymistä? Onko supistuksia riittävästi koko synnytyksen ajan? Tulevatko kaikki istukat ulos ja tunnistanko koska synnytys on varmuudella ohitse. Tämä onneksi kääpiöiden kanssa asteen helpompaa kuin isomman koiran ollessa kyseessä. Ultra eikä kyllä myöskään röntgen anna 100% varmuutta pentujen määrästä, olen kuullut sellaistakin että ultrassa on kaksi pentua ollut niin päällekkäin kuvassa että niitä on luultu yhdeksi. Jos on epäilystä että synnytys ei ole ohitse niin sitten on pakko mennä varmistamaan asiaa eläinlääkärin luokse. 

Ja kun pennut ovat maailmassa alkaa ensimmäisten kasvupäivien kehityksen sujumisen jännittäminen ja kun ensimmäisistä päivistä selvitään jatkuu jännitys vielä ensimmäisten viikkojen ajan. Ja vasta sitten alkaa helpottamaan ja usko siitä, että pennuilla on kaikki hyvin on Todellista. 
Samaan aikaan kasvattaja tietenkin vastailee ja tutustuu pentua kyseleviin henkilöihin ja yrittää saada kuvan siitä millaisia koteja olisi tarjolla ja kenelle uskaltaa pennun luvata. Tämäkin onneksi pienien koirien kohdalla on asteen helpompaa kuin vaativan palveluskoirarodun kanssa. Tokihan ensimmäistä koiraa harkitseville kaikki on uutta ja ihmeellistä oli kyseessä sitten mikä rotu tahansa eikä kääpiösnautseri, vaikka pieni koira onkin, ole se helpoin ja kiltein rotu. Luonnetta löytyy, toisilla jopa Isommankin koiran verran ;)

Joten nyt on selvitty ensimmäisistä päivistä ja jokainen pentu alkaa olla omillaan kehityksensä kanssa. Herra Vihreäkin on iloksemme päässyt varmuudella mukaan toisten kasvutahtiin, antibiootit tosin jatkuvat vielä parin päivän ajan.Näin Loppiaisen kunniaksi on pentu-Paprazzi ollut taas vauhdissaan!

 

Pian on ensimmäinen viikko pentulassa takana, kuvissa pennut siis 5 vuorokauden ikäisinä. Seuraava viikko jatkuu vielä aika samanlaisena, ennen kuin silmät ja korvat aukeavat ja pennut alkavat muuttua pienistä makoilevista nyyteistä touhuaviksi ja haparoivia askelia ottaviksi koiranpennuiksi.Nyt ovat nenut ja anturat selkeästi alkaneet saaman pigmenttiä pintaansa.

Pennut liikkuvat jo vauhdikkaasti ryömien koko kopan alueella ja ilman lisäreunusta koppaan tulon kohdalla, olisi vähän välilä joku pennuista lattialla!

                            syntymäpaino g    5 vrk aamupaino     muutos        
   vaaleansininen            140                  265                 +125          
  vihreä                   160                  255                  +95    
      ruskea                   160                  320                 +160        
punainen                  130                  230                 +100    
 pinkki                     190                  315                 +125   
oranssi                    185                  325                 +140    Nukkuminen vierekkäin, päällekkäin = kasassa on pentusten päätehtävä.


Kun pentuja katselee ruusunpunaisten lasien läpi, niin tässä voisi nähdä sydämen <3

Syömisessäkin alkaa olla kilpailun makua... Toisia työnnetään jo voimalla irti nisistä, kun tavoitteena on päästä Itse syömään! Nyt joutuukin välillä kasvattaja vähän varmistamaan että kaikki vuorollaan pääsevät nauttimaan takanisien yleensä paremmasta maidontuotannosta. Etenkin jos jollain pennulla ei paino ole noussut yhtä paljon kuin toisilla. Ajoittain maidontulon alkaminen on kestänyt aika kauan, joten sitäkin on joutunut seurailemaan että alkaavan sitä maitoa tulla ja kuinka kauan sitä heruu kunnolla.

Ennen kuin maitoa tulee kunnolla, pennut pumppaavat äitiänsä tassuilla oikein voimiensa takaa ja venyttävät imiessänsä nisiä ja sitten kun maitoa alkaa herumaan, jännittyy koko pentu hännänpäähän asti ja pumppaaminen hetkeksi pysähtyy, kun kaikki keskittyvät vain ja ainoastaan nielemiseen.


Välillä ruokailijat ovat myös siistissä rivissä :D
vasemmalta pinkki, ruskea, punainen, vaaleansininen, vihreä ja oranssi

Ja yhteiskuvassa Liisi äidin kanssa, pennut alkavat täyttää koko vatsanaluksen.

Tässä yksi selkeä ahmatti, jo nyt pitää syödä voimalla ja käyttäen koko kropan voimaa hyödykseen. Neiti Oranssi melkein nostaa itsensä emänsä päälle syödessään ja useimmiten löytyy toisten päältä syömästä, kun on ruokailun aika!

Söpöläiset!Sisko ja sen veli - masut vastakkain6:nen vuorokauden touhuja

Neidit - etualalla Oranssi ja taka-alalla Punainen

Siis näinkin voi syödä....

Syömisen suloisuutta

Neiti Pinkki löytyy usein nukkumasta äidin selkäpuolelta, oman tiensä kulkija kenties?

Kellimistä ja löhöilyä, toinen pentusten kalenteria täyttävästä toiminnosta, syömisen ohella siis :D

Aika hyvä olo, kun massun kanssa saapi köllötellä, oman Mamman syleilyssä!

Toinen sisko ja sen veli parivaljakko, jotenkin ovat usein viereikkäin syömässä tai makoilemassa...


Enään pienin pennuista alle 300g, mutta kohta Neiti Punainenkin sen ylittää ;) 
Ja Herra Vihreä on kirinyt saamassaan painon määrässä jo sekä vaaleansinisen että oranssin pennun lukemille.

                            syntymäpaino g     6 vrk aamupaino     muutos        
   vaaleansininen            140                  300                   +160          
  vihreä                   160                  305                   +145    
      ruskea                   160                  365                   +205        
punainen                 130                  270                   +140    
   pinkki                    190                  360                   +170     
oranssi                   185                  340                   +155   Ei kommentteja:

Lähetä kommentti